GORIVA: NOVA IMENA, NOVI SIMBOLI

12. oktobra 2018., imena goriva su promenjena u 28 zemalja članica EU, kao i u 7 susednih zemalja (Island, Makedonija, Srbija, Turska, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn).

Ovo evropsko usaglašavanje je uspostavljeno kako bi vozači lakše koristili pumpe u stranim zamljama i kako bi se izbegle greške pri odabiru goriva. Imena goriva su praćena novim simbolima na pumpama na benzinskim pumpama.
Upoznajte se sa novim oznakama i imenima goriva.

NOVE OZNAKE

3 OBLIKA, 3 BOJE

Photo1_555x318

Vrste goriva se razlikuju po novim simbolima sa specifičnom bojom:
• Benzinska goriva su obeležena krugovima u kojima piše ime svakog goriva
• Dizel goriva su obeležena kvadratima
• Gasovita goriva su obeležena rombovima.

Benzin je označen hladnim bojama (tirkizna ili zelena), dizel toplim (žuta ili narandžasta), a gasovita goriva plavom bojom.

NOVA IMENA GORIVA

Nova imena pomažu vozačima da lakše prepoznaju gorivo koje odgovara njihovom vozilu.

BENZIN
Photo2_308x176

Imena benzinskih goriva počinju sa slovom E, koje je praćeno brojem koji odgovara maksimalnoj dozvoljenoj količini etanola. Bezolovni benzin 95 ili 98 se sada zove E5, jer sadrži do 5% bioetanola; SP95 E10 ostaje E10, dok se super-etanol sada zove E85.

DIZEL

Photo3_308x176Imena dizel goriva počinju sa slovom B, koje je praćeno brojem koji označava maksimalnu dozvoljenu količinu biogoriva proizvedenog od biljnog ili životinjskog ulja.
Standardni dizel je postao B7, dok novo dizel gorivo, koje može da sadrži do 10% biogoriva, postaje B10. Sintetički dizel se sada zove XLT.

GASOVITA GORIVA

Photo4_308x176Imena gasovitih goriva su potpuno promenjena: vodonik se sada zove H2, a ostala gasovita goriva preuzimaju engleske akronime. GPL postaje LPG, komprimovani prirodni gas – CNG, a tečni prirodni gas – LNG.

CITROËN I NOVA IMENA GORIVA

Nove oznake, sada, mogu da se vide na benzinskim pumpama. Postepeno, one će biti upisane u uputstva za upotrebu i na poklopcima otvora za gorivo svih novih vozila prodatih u Evropi.