April 22, 2021

CITROËN C5 X – SVETSKA PREMIJERA

C5 X PREDSTAVLJA NAJNAPREDNIJI IZRAZ CITROËNOVE FILOZOFIJE: ODVAŽNOST I INOVATIVNOST ZA JOŠ BEZBRIŽNIJE PUTOVANJE

 • Svojim stilom, C5 X savršeno predstavlja Citroënovu filozofiju. Originalan, C5 X je spoj elegancije limuzine, dinamičnosti karavana i izdignutog držanja SUV-a.
 • C5 X pruža potpunu bezbrižnost zahvaljujući udobnosti koja je proistekla iz programa Citroën Advanced Comfort® sa prostranom kabinom, aktivnim oslanjanjem Citroën Advanced Comfort i sedištima Advanced
 • C5 X raspolaže modernim tehnologijama za jednostavniji boravak u kabini, sa proširenim Head up displejom, sistemima za pomoć u vožnji, koji uvode poluautonomnu vožnju, i sa potpuno novim komunikacionim interfejsom na touchscreen HD ekranu od 12’’ sa glasovnim prepoznavanjem.

Citroën predstavlja svoj novi vodeći model C5 X, koji obnavlja segment velikih vozila sa originalnim izgledom i koji predstavlja spoj limuzine i karavana. Ovo je inovativna ponuda u tradiciji velikih Citroëna. Ovaj novi izgled, koji je dostupan i sa benzinskim i sa dopunjujućim hibrid motorima, izražava savremenost, statusni simbol i inovativnost, koje očekuju kupci ovog segmenta, ali i kupci SUV-a.

CL 21.009.008

C5 X uvodi, kao svetsku premijeru, aktivno oslanjanje Citroën Advanced Comfort koje pojačava utisak da se leti na čarobnom ćilimu, osećaj koji je blisko povezan sa Citroënovom istorijom; on poziva na putovanje i svojom kabinom, poput dnevne sobe, sa prepoznatljivim komforom sedišta Advanced Comfort i sa prostranošću bez premca, naročito u 2. redu. Prtljažnik, sa zapreminom od 545 L i brižljivom završnom obradom, potpuno odgovara ljubiteljima karavana. Hibridna verzija, sa ë-Confortom i sa električnim modom za svakodnevnu vožnju, pojačava osećaj bezbrižnosti u kabini.

Bezbrižnost u kabini je pojačana vrhunskim tehnologijama koje olakšavaju korišćenje vozila, poput proširenog Head Up displeja, proširenog prikaza u visini očiju, kao i sistema za pomoć u vožnji, koji smanjuju mentalni napor vozača, poput Highway Driver Assist, ili novog interfejsa za komunikaciju i zabavu sa touchscreen HD ekranom od 12’’, sa glasovnim prepoznavanjem i sa prikazom koji može da se personalizuje pomoću vidžeta, kao na tabletu.

CL 21.009.027

« Sa modelom C5 X, Citroën je dobio ambiciozno i vrhunsko vozilo, pravo osvajajuće sredstvo za klijente koji, sve radije, odlaze u otkrivanje sveta. U pitanju je odvažna ponuda koja predstavlja celokupno Citroënovo umeće po pitanju zadovoljstva, koje je, ovde, podignuto do umeća življenja . »

Vensan Kobe, generalni direktor Citroëna

AVANGARDNA SILUETA KOJA JE PROMEŠALA KARTE TRADICIONALNOG SEGMENTA

Već na prvi pogled, C5 X izaziva iznenađenje i uzbuđenje u D segmentu koji je, prilično, tradicionalan. Svojim snažnim konceptom, jedinstvenim na tržištu, C5 X se pozicionirao na sam vrh Citroën game i inspirisan je, čak i u svom imenu, konceptom CXperience, koji je prikazan na sajmu u Parizu 2016. godine.

 • Jedinstveni koncept: moderna i inovativna siluet

Silueta modela C5 X se odmah ističe: čvrsto postavljena na točkove, robusna i statusna. Menjajući D segment, ova silueta predstavlja spoj limuzine i karavana, kojima su dodati elementi SUV-a. U pitanju je novi izgled na kom je posebna pažnja data aerodinamičnosti.

CL 21.009.016

 

Dugačak poklopac motora, meke i aerodinamične linije, visoki pojasni deo šasije doprinose dinamičnosti i razlikovanju; ovo su sve podsećanja na prestižne modele koji su obeležili istoriju Citroëna. Poklopac motora, još jedno obeležje velikih Citroëna, pruža praktičnost jednog karavana: on ima široki i funkcionalni otvor i nizak utovarni prag za lakše i praktično svakodnevno korišćenje.

 • Izdignuti položaj za veću kontrolu

Izdignuti položaj, zahvaljujući višem klirensu, i točkovima velikog prečnika od 720 mm sa gumama Tall & Narrow od 19’’ na većem boju verzija, pruža viši položaj u vožnji, za veću sigurnost i vidljivost, element koji kupci SUV-a veoma vole.

CL 21.009.015

 

Sa međuosovinskim rastojanjem od 2 785 mm, koje garantuje veliku prostranost pozadi, C5 X nudi velike dimenzije spolja, sa dužinom od 4 805 mm, širinom od 1 865 mm i visinom od 1 485 mm, vrednosti koje ga smeštaju u centar D segmenta.

 • Savremeni i tehnološki svetlosni potpis: videti i biti viđen

C5 X nudi novi Citroënov svetlosni potpis u V, i napred i pozadi. Ovaj potpis je predstavljen na novom C4. Odmah prepoznatljiv i asocirajući uvek na Citroën, ovaj tehnološki svetlosni potpis ima LED farove u celoj gami. Vidljiv i danju, kao i noću, on naglašava neobičnu siluetu modela C5 X.

CL 21.009.014

 

« Svojim inovativnim stilom koji spaja eleganciju limuzine, dinamičnost karavana i umirujući izgled SUV-a, C5 X prikazuje Citroënov odvažan stil. Njegov jedinstveni izgled, aerodinamične linije i njegov moderni svetlosni potpis čine od njega pravo Citroën vozilo koje se odmah prepoznaje na putu. »

Pijer Leklerk, direktor dizajna Citroëna

POZIV NA PUTOVANJE U POTPUNOJ UDOBNOSTI

Iz kabine C5 X-a se širi osećaj topline, sigurnosti i prostranosti. On poziva na putovanje svojim velikim dimenzijama, jedinstvenom pažnjom koja je posvećena detaljima i svojom praktičnošću bez premca. Elegancija i komfor, udruženi sa inovativnom, ali diskretnom tehnologijom, ključne su reči ove unutrašnjosti koja pruža dobrodošlicu, potpuno u skladu sa Citroënovom tradicijom.

 • Prostor kao u dnevnoj sobi, poziv na bezbrižnost i bezbednost

Veran filozofiji personalizacije Citroënove game, C5 X nudi originalna unutrašnja uređenja, koja omogućavaju da kabinu prilagodite vašim željama. Unutrašnjost je lepa zahvaljujući mekim materijalima, a posebna pažnja je posvećena detaljima.

Sedišta Advanced Comfort C5 X-a predstavljaju uzor po pitanju udobnosti pri sedenju. Osećaćete se kao kod kuće, u vašoj dnevnoj sobi. Ona pružaju udobnost pri sedenju i vizuelnu udobnost zahvaljujući posebnoj oblozi. Dinamična udobnost, kao i udobnost položaja tela je postignuta veoma gustom penom u sedištu, koja vam omogućava da se osetite opušteno čak i pri dužim putovanjima.

CL 21.009.019

 

Prava Citroënova ekskluzivnost, čiji je cilj da se ponovo stvori utisak da se leti na čarobnom ćilimu (koji je postojao kod legendarnih Citroëna) dok se prelazi preko prepreka, rupa i jaraka, oslanjanje Citroën Advanced Comfort je deo dodatne opreme C5 X-a. U verziji sa plug-in hibridom, C5 X još malo pomera granice aktivnim oslanjanjem Citroën Advanced Comfort. Sa tri različita režima, upravljanje oslanjanjem poboljšava efikasnost progresivnih hidrauličnih graničnika® pružajući dodatni komfor i stabilnost u krivinama.

Pri dizajniranju C5 X-a, kabina je bila centralna preokupacija Citroëna. Napred – udobna sedišta i prečišćena instrument tabla pružaju veliki prostor. Veliki zadnji deo poziva na odmor i opuštanje, sa izuzetnim prostorom na noge, širinom i velikim rastojanjem od krova.

CL 21.009.018

 

Udobnost u kabini je povećana osvetljenjem, zahvaljujući zastakljenoj površini od 360° skroz oko vozila, uključujući prozor na C stubu, kao i velikom staklenom krovu, koji može da se otvori i koji pušta onoliko svetlosti koliko želite.

Za što opuštenija putovanja, posebna pažnja je posvećena zvučnoj izolaciji, uz višeslojna stakla napred i pozadi, koja pružaju izolaciju od spoljašnje buke.

 • Sve prednosti karavana: polivalentan i praktičan svakodnevno

Pri dizajniranju C5 X-a, praktični aspekti su osmišljeni do najsitnijeg detalja. Da bi privukao evropske kupce koji vole svestranost, prtljažnik C5 X-a je poput onih u karavnima, kako po dimenzijama, tako i po ekskluzivnoj završnoj obradi: velika zapremina od 545 L, ravan pod kad je zadnja klupa spuštena (dobija se korisna zapremina do 1640 L), široki i funkcionalni otvor, ravni zidovi i nizak prag. Prekrivač prtljaga olakšava utovar, dok motorizovani poklopac prtljažnika, omogućava da ga otvorite ili zatvorite bez korišćenja ruku kad su vam one pune. U kabini postoje mnogobrojne pregrade, najpažljivije obrađene, da biste sklonili ili držali različite predmete.

 • ë-Confort kao Plug-in  hibrid koji može da se dopunjava: električni motor svakog dana,

motor  sa unutrašnjim sagorevanjem ako je potrebno

C5 X daje ponudu koja je prilagođena različitim korišćenjima, svakodnevnim i neočekivanim: hibrid koji može da se dopunjava. Oslobađajući 225 ks, ovaj hibrid pruža tihu vožnju bez ispuštanja CO2, sa mogućnošću vožnje više od 50 km u režimu ZEV, sa autonomijom u električnom režimu koja je prilagođena svakodnevnim potrebama korisnika, do 135 km/h. Postalo je moguće provesti celu nedelju bez upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem, puneći vozilo po potrebi, kod kuće, na poslu ili na javnom punjaču, tako da možete da idete i na duža putovanja, tokom vikenda ili odmora. Ne morate da se brinete oko punjenja, jer motor sa unutrašnjim sagorevanjem može da preuzme ostatak vožnje.

CL 21.009.011

 

C5 X hibrid koji može da se dopunjava, predstavlja tehnološki savremeno vozilo koje je u službi udobnosti i polivalentnosti pri korišćenju: pokretljivost ë-Confort klase, potpuna izolovanost od puta i spoljašnjeg sveta, kao u čauri, dok su sve spoljašnje smetnje isfiltrirane. Tišina u načinu rada, fluidnost pri pokretanju vozila, užitak u vožnji, mekoća oslanjanja, penasta sedišta Advanced Comfort, odsustvo vibracija, ergonomija i lakoća korišćenja interfejsa i usluga, sve učestvuje u stvaranju komfora u kabini, za sve putnike. C5 X predstavlja novi način putovanja, bezbedno, opuštajuće i bez stresa.

 

TEHNOLOGIJA KOJA JE U SLUŽBI SIGURNOSTI I BEZBRIŽNOSTI U KABINI

C5 X usvaja vrhunske tehnologije kako bi putovanja postala bezbrižnija, sigurnija, čak i zabavnija.

 • Prošireni Head Up displej: sve korisne informacije su u vozačevom vidnom polju kako bi se manje mentalno naprezao

C5 X nudi inovaciju koja je, istovremeno, i spektakularna i korisna, prošireni Head Up displej, prikaz na vetrobranu u visini očiju, u boji i velikih dimenzija; prvi korak prema proširenoj realnosti.

U pitanju je tehnologija, koja je prikazana na konceptu 19_19 i koja pruža opušteniju i sigurniju vožnju: vozač ne mora da skreće pogled sa puta da bi imao informacije koje želi.

 • My Citroën Drive Plus

C5 X uvodi, kod Citroëna, potpuno novi komunikacijski interfejs. Udružen sa touchscreen HD ekranom od 12’’, 4 USB utičnice tipa C i sa bežičnim punjenjem pametnog telefona, on se ažurira u realnom vremenu, preko Clouda i prihvata Mirror Screen bez potrebe da se smartphone poveže. Njegov interfejs je osmišljen poput touchscreen tableta: mogućnost personalizacije, podešavanja i postavke prikaza, vidžeti na početnom ekranu. Ovaj sistem raspolaže prirodnim glasovnim prepoznavanjem, efikasnim i lakim za korišćenje, ličnim asistentom koji razume šta mu se kaže, odgovara na pitanja i izvršava naredbe, poput ličnog asistenta ponuđenog u konceptu 19_19.

 • Sistemi za pomoć u vožnji za sigurniju i opušteniju vožnju

C5 X je na samom vrhu tehnologija i po pitanju sistema za pomoć u vožnji zahvaljujući različitoj opremi na vozilu: radari, kamere, senzori.

C5 X nudi ono što je, danas, najbolje po pitanju poluautonomne vožnje nivoa 2, u skladu sa važećim zakonom: Highway Driver Assist koji kombinuje prilagodljiv regulator brzine sa funkcijom Stop & Go i sistema za pomoć u održavanju vozila u traci: vozač ne mora više da upravlja brzinom ili putanjom, vozilo preuzima brigu o ovim funkcijama.

CL 21.009.039

 

Mnogi drugi uređaji olakšavaju svakodnevni život, poput širokopojasnog nadzora mrtvog ugla, Rear Cross Traffic Alert-a, koji otkriva opasnost u blizini vozila pri hodu unazad, Top 360 Vision-a koji olakšava upravljanje tako što prikazuje spoljašnje okruženja na touchscreen tabletu, ili otključavanje i pokretanje vozila bez ruku, funkcija koja automatski otključava i zaključava vrata dok se vozač približava/udaljava od vozila.

C5 X, koji je dostupan i sa benzinskim motorom i sa plug-in hibridom, biće u prodaji tokom druge  polovine 2021. godine.

 

« Sa C5 X-om, hteli smo da damo odgovor, istovremeno i emotivan i racionalan, kupcima D segmenta, koji traže savremenost, prefinjenost, udobnost i svestranost. Svojim jedinstvenim izgledom, svojom povećanom udobnošću, hibridnim dopunjujućim motorom i inovacijama, C5 X nudi zadovoljstvo i sigurnost koje su deo Citroënove tradicije. »

Lorans Hansen, direktorka za proizvode i strategiju Citroëna