September 6, 2016

POBEDA ZA IVANA MILERA, TITULA ZA HOZE MARIJA LOPEZA* !

Osvojivši prvo i drugo mesto u trci u Montegiju (Japan), Ivan Miler (Yvan Muller) i Hoze Marija Lopez (José María López) su poklonili Citroën-u C-Elysée WTCC prvo i drugo mesto u sezoni. Ovaj rezultat je omogućio Argentincu da osvoji treću uzastupnu svetsku titulu, a Citroën-u da se još malo približi šesnaestoj tituli svetskog šampiona.

Iako je kiša padala tokom noći, staza se sušila dok se sunce podizalo na nebu Montegija. Vlažna i sparna toplota je najavljivala teške uslove za vozače.

U uvodnoj trci, Ivan Miler i Hoze Marija Lopez su zauzimali deveto i deseto mesto na startu. Čim se se svetla ugasila, vozači Citroën Total-a su sebi prokrčili put kako bi se popeli na sedmo i osmo mesto. Posle nekoliko krivina, Ivan je uspeo i da prestigne Toma Čiltona. U tome ga je pratio Pečito!

Zatim je Ivan pokušavao da pređe Nika Katsburga, što je omogućilo Pečitu da, nakon blagog kontakta, prestigne svog timskog kolegu. Ubrzo su dvojica saigrača krenula na Ted Bjerka, koga je čekala ista sudbina!

Četvrti i peti, Lopez i Miler su ostvarili najbolji mogući rezultat, imajući u vidu njihovu startnu poziciju.Oni su osvojili važne poene na svetskom prvenstvu vozača i proizvođača.

Posle brze zamene oštećenih delova karoserije, dva zvanična vozila Citroën C-Elysée WTCC su stala u prvi red na startu.

Sjajnim startom, Pečito je izbio na čelo ispred Ivana. Nastavljajući svojim ritmom, ova dvojica se nisu odvajala. Trka je bila mirna za ovu dvojicu vodećih vozača, koji su se kretali prema osvojenom prvom i drugom mestu.

Ali, na dva kruga do kraja, Citroën C-Elysée WTCC broj 37 se uklonio sa puta broju 68. Siguran da će da osvoji drugo mesto, Hoze Marija Lopez je poklonio pobedu svom timskom kolegi.

Po prvi put ove sezone, Ivan Miler je prešao cilj kao pobednik. Ovo mu je omogućilo da se popne na drugo mesto na svetskom prvenstvu, pored Tijaga Monteire.

Na drugom mestu, Pečito Lopez je osvojio dovoljno poena da osvojio treću uzastupnu titulu, s obzirom da sada ima 120 poena prednosti.

Što se tiče proizvođača, Citroën je još bliži šesnaestoj svetskoj tituli, nakon što je osvojio pet svetskih Rallye-Raid kupova, osam svetskih reli šampionata i dva svetska šampionata turing vozila. Sledeće takmičenje u Šangaju (24-25. septembra) će biti odlučujuće!

REKLI SU
Iv Maton (Yves Matton), Direktor Citroën Racing-a: « Ostvarili smo deo naših ciljeva sa Hoze Marija Lopezom koji je sačuvao svoju titulu svetskog šampiona. Iako nam ostaje da razgovaramo o još nekoliko trka, ovo je početak kraja jedne lepe avanture koja je započeta pre tri godine. Odlučivši, danas, da omogući pobedu Ivanu, Pečito je pokazao timski duh koji nas sve pokreće. Sada se pripremamo za sledeću trku koja bi trebala da nam omogući da osvojimo titulu proizvođača. Voleli bismo i da osvojimo prvo i drugo mesto za vozače. Ivan se izjednačio sa Tijagom i sada je u idealnoj situaciji za to! »

Hoze Marija Lopez: « Večeras, ja sam jedan od najsrećnijih ljudi na svetu! Kada gledamo televiziju,  možda mislimo da su reli vozači hladni ljudi, ali možete da budete sigurni da se osećanja bore u meni. Sa Citroën Racing-om sam imao tri fantastične sezone i mislim da bi mnogi vozači voleli da budu na mom mestu. WTCC je sjajna prilika za moju karijeru, ali, ipak, najviše dugujem svom timu. Moj gest prema Ivanu je način da mu pokažem da ga poštujem. Iako to nije bilo očigledno, sam sam doneo ovu odluku. Nikad nije lako pobediti i rekao sam sebi da će biti teško što neću čuti argentinsku himnu na podijumu. A možda i neću više imati puno prilika da pobedim. Ali, nastaviću da se borim makar zato što treba da osvojimo titulu proizvođača. »

Ivan Miler: « Najpre, čestitam Pečitu na trećoj tituli. On je zaslužuje, jer je on najbolji vozač u ovoj disciplini. On je, ne samo sjajan vozač, već i veliki čovek. Ja mu nisam ništa tražio, jer to nije način na koji volim da pobeđujem. On je sam rešio da tako uradi, kao što sam i ja sam, nedavno, rešio da mu pomognem u Argentini. Među nama postoji međusobno poštovanje zasnovano na zajedničkoj želji da Citroën pobedi. Sada, kada sam izjednačen sa Tijagom, probaću da osvojim drugo mesto. »

* Sve rezultate treba zvanično da potvrdi FIA
GENERALNI PLASMAN

UVODNA TRKA
1. Norbert Mihelic (Honda Civic WTCC)
2. Rob Haf (Honda Civic WTCC)
3. Tijago Monteiro (Honda Civic WTCC)
4. Hoze Marija Lopez (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Ivan Miler (Citroën C-Elysée WTCC)
6. Ted Bjerk (Volvo S60 WTCC)
7. Niki Katsburg (Lada Vesta WTCC)
8. Tom Čilton (Citroën C-Elysée WTCC)
9. Nestor Đirolami (Volvo S60 WTCC)
10. Gabrijele Tarkvini (Lada Vesta WTCC)
… 16. Mehdi Benani (Citroën C-Elysée WTCC)
… 17. Gregoar Demustije (Citroën C-Elysée WTCC)
MT : Ted Bjerk 1’58’’156

GLAVNA TRKA
1. Ivan Miler (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Hoze Marija Lopez (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Tijago Monteiro (Honda Civic WTCC)
4. Mehdi Benani (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Nestor Đirolami (Volvo S60)
6. Tom Čilton (Citroën C-Elysée WTCC)
7. Ted Bjerk (Volvo S60 WTCC)
8. Norbert Mihelic (Honda Civic WTCC)
9. Rob Haf (Honda Civic WTCC)
10. Gabrijele Tarkvini (Lada Vesta WTCC)
… 15. Gregoar Demustije (Citroën C-Elysée WTCC)
MT : Hoze Marija Lopez 1’58’’061

GENERALNI PLASMAN VOZAČA
1. Hoze Marija Lopez 319 poena
2. Ivan Miler 199 poena
2. Tijago Monteiro 199 poena
4. Rob Haf 178 poena
5. Norbert Mihelic 172 poena
6. Mehdi Benani 160 poena
7. Niki Katsburg 145 poena
8. Tom Čilton 143 poena
… 16. Gregoar Demustije 11 poena

GENERALNI PLASMAN PROIZVOĐAČA
1. Citroën 791 poena
2. Honda 583 poena
3. Lada 440 poena
4. Polestar 235 poena