July 25, 2018

U HRAMU BRZINA!

45. RELI U FINSKOJ, OD 26. DO 29. JULA

Za osmu rundu u kalendaru, Citroën Total Abu Dhabi WRT se susreće sa jednom od najčuvenijih, ali i najzahtevnijih trka u sezoni. Za komandama poboljšanog C3 WRC, trikolori će da stave Craig Breen – Scott Martin-a, Mads Ostberg – Torstein Eriksen-a i Khalid Al Qassimi – Chris Patterson-a.

POBOLJŠANI C3 WRC

Biti jedno sa vozilom. U Finskoj, više nego drugde, ovo je neophodno za ulazak u bitku sa najbržim specijalama u sezoni, koje prolaze kroz središte gustih šuma. Sa četiri pobede (2008., 2011., 2012. i 2016.), koje su već osvojene u zemlji sa 1000 jezera, Citroën Total Abu Dhabi WRT je već dokazao da ume da izabere podešavanja prilagođena ovom netipičnom terenu. Potraga za preciznošću je važnija od držanja na putu. Sa novom geometrijom prednjeg trapa, koja je već testirana na nedavnoj reli vožnji u Estoniji, za koju se borio Craig Breen pri pripremi, crveni su dodatno poboljšali ravnotežu modela C3 WRC. Trobojni model će još jednom da bude poveren Craig Breen-u i Mads Ostberg-u, jer je ovo jedna od njihovih omiljenih trka. Sa prethodnim iskustvom, Irac i Norvežanin su učestvovali već osam i dvanaest puta i već su dva puta osvojili treće mesto. Njih dvojica će nastojati da iskoriste ovu prednost. Pristup Khalid Al Qassima, koji se vratio nakon prvog pojavljivanja u Argeniti, biće drugačiji: na reli trci koju, takođe, poznaje, ali koja uvek predstavlja veliki izazov, vozač Emirata ima za cilj da, postepeno, povrati osećaj i da stigne na cilj.

NOVE SPECIJALE

Za brzine koje su postignute na ovim specijalama, najvažnije je poznavanje rute, kako bi se prešla mnogobrojna različita ispupčenja koja čine reputaciju ovog relija. Ipak, ostaje da će, ove godine, više od dvadeset posto trase da bude nepoznato: pored shakedown-a Vesale, neke specijale poput Ässämäki (4/9) ili Äänekoski (5/10) u petak, potpuno su nove, kao i Laukaa (20/22) u nedelju, dok se ostale razlikuju samo u nekim delovima.  Ovo će naterati ekipe na ekvilibrizam, makar tokom prvih prolaza, kako bi se potvrdile beleške napravljene pri manjoj brzini. I još jednom, ovaj nezaobilazni letnji događaj obećava da će da pruži show!