April 18, 2016

TESNA POBEDA ZA HOZE MARIJA LOPEZA

Hoze Marija Lopez je pobednik glavne trke FIA WTCC na Slovakia Ringu, čiji se ishod nije znao do poslednje krivine. Vozač Citroën Total-a se nametnuo kao pobednik od početka sezone, uprkos 80kg balasta Citroën C-Elysée-a WTCC.

Kao i dan ranije, na klasifikacijama, gledaoce je dočekalo sunčano vreme. U skladu sa novim propisima, prvih deset iz klasifikacija je, obrnutim redosledom, postrojeno na startu. Hoze Marija Lopez je zauzeo osmu, a Ivan Miler desetu poziciju.

Na startu, Mehdi Benani je došao na čelo zahvaljujući sjajnom startu sa prve linije. Hoze Marija Lopez i Ivan Miler su, takođe, imali dobar početak, jer su tokom prvog kruga izbili na peto i šesto mesto.

Veoma brzo, Lopez je pokušao da prestigne Tarkvinija, ali Pečito je uspeo, zbog preširokog obilaženja, samo da omogući Mileru da se probije. Ova dva Citroën C-Elysée-a WTCC ostaju jedan uz drugog sve do sedmog kruga, kada Lopez stiče prednost.

Tokom pauze od sat vremena, mehaničari su pripremili vozila za glavnu trku. Kada su se svetla ugasila, Miler je nesigurno startovao sa pol pozicije. Nasuprot njemu, Hoze Marija Lopez je prešao sa trećeg na prvo mesto. Nakon što ga je, u prvoj krivini, udario Niki Katsburg, Ivan Miler se našao na trećem mestu.

Četvorostruki svetski šampion je pao za pet mesta nakon sudara sa Rob Hafom. Težak početak za Citroën-ov tim, jer Lopeza prestiže Katsburg. Uprkos jakim vibracijama u zadnjem delu vozila, Pečito je pokušao da prati Katsburga, motreći sve vreme Tijago Monteiru iza sebe.

Dok Katsburg posustaje, tempo se ubrzava u tri kruga do kraja. Prva tri vozila se grupišu, a Pečito izbija na čelo! Sve vreme praćen Monteirom, Argentinac se drži dobro do kraja i ostvaruje drugu uzastopnu pobedu na glavnoj trci. Boreći se da sačuva svoju poziciju, Ivan Miler zauzima šestu poziciju i, na taj način, postiže neke vredne poene.

Već sutradan, tim Citroën Total-a se uputio u Budimpeštu. Treća trka svetskog šampionata FIA WTCC će se održati na Hungaroring-u 23. i 24. aprila.

GENERALNI PLASMAN

UVODNA TRKA

1. Tijago Monteiro (Honda Civic WTCC)
2. Mehdi Benani (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Rob Haf (Honda Civic WTCC)

GLAVNA TRKA

1. Hoze Marija Lopez (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Tijago Monteiro (Honda Civic WTCC)
3. Niki Katsburg (Lada Vesta WTCC)

GENERALNI PLASMAN VOZAČA

1. Tijago Monteiro 77 poena
2. Hoze Marija Lopez 76 poena
3. Norbert Mihelic 52 poena

GENERALNI PLASMAN PROIZVOĐAČA

1. Honda 167 poena
2. Citroën 164 poena
3. Lada 89 poena