October 13, 2017

PRVI TESTOVI ZA CITROËN C3 R5

Posle godinu dana studija, računanja i osmišljavanja, Citroën Racing vrši prve testove za C3 R5. 100% novi proizvod koji je namenjen za takmičenje-klijenata, Citroën C3 R5 ima za cilj da postane nova referenca u svojoj kategoriji.

Od 2013. godine, propis R5, koji je osmislila Međunarodna automobilistička federacija, doveo je do pojave nove generacije reli vozila. Namenjeni za timove i privatne vozače, ovi modeli, sa smanjenim troškovima, često se nazivaju «mini-WRC» zbog svojih tehničkih karakteristika: pogon na sva četiri točka, 1.6 turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem od, otprilike, 280 ks, sekvencijalni menjač…  Osnova za ponovno osnivanje game za takmičenje-klijente Citroën Racing-a, C3 R5 će se, uskoro, ubaciti  u bitku!

Osmišljavanje Citroën-a C3 R5 je počelo pre godinu dana. Pored radova izvršenih u inženjerskom i dizajnerskom sektoru, većina mehaničkih delova je testirana u realnim uslovima, na vozilima-laboratorijama koji cirkulišu od početka godine.

676x322_c3_r5_visuel1

«Za prvo kretanje celog vozila, mi smo već blizu definicije koja će da bude predložena klijentima. Ovi testovi se obavljaju na zemljanom terenu, koji je dovoljno različit, kako bi se proverila robusnost i kako bi se započela osnovna podešavanja», objašnjava Pijer Budar (Pierre Budar), direktor sektora za razvoj vozila za takmičenje-klijente. «Postoji direktna veza između C3 R5 i C3 WRC: npr, kavez oba vozila je dizajnirao isti inženjer. Neka rešenja su obnovljena tako što su prilagođena zakonskim propisima i proizvodnji u malim serijama. Motor je, takođe, razvijen interno, počev od osnove koja nudi najbolji potencijal po pitanju performansi i pouzdanosti. Celina treba da stvori homogeni proizvod koji može da odgovori na ambicije klijenata koji će da odaberu Citroën C3 R5.»

676x322_c3_r5_image_visuel2

Posle prvih testova, Citroën Racing nastavlja razvoj C3 R5, kako na zemljanom terenu tako i na asfaltu, pozivajući vozače različitog profila kako bi dobio zaista polivalentni model. FIA će homologovati vozilo 2018. godine.