July 26, 2022

PLUG-IN HYBRID C5 X: ULTIMATIVNA UDOBNOST AKTIVNOG OSLANJANJA CITROËN ADVANCED COMFORT®

  • Na svojoj plug-in hibridnoj verziji, C5 X nudi jedinstvenu kombinaciju Active Citroën Advanced Comfort® oslanjanja, koje kombinuje oslanjanje na dvostrukim Hidrauličnim Progresivnim Jastucima® već predstavljenim u Citroënovoj gami na modelima C4, C5 Aircross i C5 X sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, sa elektronskom kontrolom amortizera.
  • Oslanjanjem svakog točka se, u realnom vremenu, nezavisno kontroliše kako bi se reagovalo na uslove na putu, što pruža još veću udobnost oslanjanja.
  • Sa Active Citroën Advanced Comfort® oslanjanjem, Citroën je napravio korak dalje u svom Citroën Advanced Comfort® programu i, sa C5 X Plug-in Hybrid nudi udobnost bez premca u svojoj kategoriji i poziv na opuštena putovanja.


ULTIMATIVNA UDOBNOST SA AKTIVNIM OSLANJANJEM CITROËN ADVANCED COMFORT®

Senzori, koji analiziraju put i njegove nepravilnosti, prenose informacije računaru koji kontinuirano određuje ispravnu konfiguraciju kako bi se obezbedila maksimalna udobnost za sve putnike.
Pored ESP senzora, kontrolisano oslanjanje ima i 4 senzora vertikalnog položaja i 3 senzora brzine točkova za analizu kretanja karoserije vozila i ritma. Sve dobijene informacije se šalju kompjuteru koji zatim, kontinuirano, prilagođava oslanjanje.

Kontrola oslanjanja pojačava efikasnost Hidrauličnih Progresivnih Jastuka® dodatno oslobađajući oslanjanje tokom vožnje kako bi se put prešao u pravim linijama, a dobro držanje karoserije bilo garantovano čime se povećava osećaj sigurnosti u vozilu.

«Za razvoj C5 X, morali smo da se pridržavamo veoma strogih specifikacija : četiri godine smo radili na razvoju ovoga, kao i postizanju vrhunske udobnosti koju pruža aktivno oslanjanje Citroën Advanced Comfort® », izjavio je Denis Minere, šef razvoja za vozne karakteristike i prianjanje na putu za C5 X.

4 NAČINA VOŽNJE KOJI ODGOVARAJU VAŠEM RASPOLOŽENJU

C5 X Plug-in Hybrid nudi 4 režima vožnje koji mogu da se podese biračem režima na centralnoj konzoli i koji omogućavaju prilagođavanje vrsti puta i nivou udobnosti koju žele vozač i ostali putnici.

  • U «Električnom » režimu, pogon je potpuno električan, sa oslanjanjem Active Citroën Advanced Comfort® postavljenim u normalni režim.
  • «Hibridni » režim nudi 100% električnu vožnju i kombinaciju električne i benzin/dizel snage. Aktivno oslanjanje ostaje u normalnom režimu.
  • U «Komfor » režimu, pogonski lanac radi kao u hibridnom režimu, ali je aktivno oslanjanje prebačeno u komfor režim za povećani efekat letećeg tepiha.

Normal i Komfor režim oslanjanja su slični ispod 50 km/h kako bi se garantovao najbolji nivo fleksibilnosi niske frekvencije. Pri brzini većoj od 50 km/h, režimi se razlikuju kako bi se garantovala najbolja fleksibilnost u Komfor režimu i najbolja kombinacija udobnost/prianjanje na osnovu brzine u Normal režimu.

  • U « Sport » režimu, motor sa unutrašnjim sagorevanjem radi stalno i podržan je električnim motorom kako bi pružio maksimalnu dinamičnost. Aktivni sistem oslanjanja, takođe, prelazi u stroži režim Sport kako bi povećao zadovoljstvo u vožnji.

JEDINSTVENA UDOBNOST VELIKIH CITROËN LIMUZINA

C5 X sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem ima u seriji Citroën Advanced Comfort sa Hidrauličnim Progresivnim Jastucima®. .

Oslanjanje radi u dve faze:

  • Pri malim sabijanjima i istezanjima, opruga i amortizer kontrolišu vertikalne pokrete bez potrebe da opterećuju hidraulične graničnike. Oslanjanje je rasterećeno, što stvara efekat «letećeg ćilima» i daje osećaj da se nepravilnosti sa puta preleću.
  • Pri velikim sabijanjima i istezanjima, opruga i amortizer rade sa hidrauličnim graničnikom za sabijanje ili istezanje, koji postepeno usporavaju kretanje sprečavajući, na taj način, naglo zaustavljanje i odskakanje.

KORAK DALJE U PROGRAMU CITROËN ADVANCED COMFORT®

Već jedan vek, pojam udobnosti je usko vezan sa Citroënom. Iako se može sažeti u jednu reč, udobnost ima više aspekata. Prianjanje, akustika, sedišta, osvetljenje, prostranost, ergonomija, modularnost, usluge… mnogi parametri doprinose definisanju blagostanja i mira koji putnici osećaju tokom korišćenja i održavanja svog vozila.

Da bi svojim kupcima pružio sve ove aspekte udobnosti, Citroën je 2016. godine, pokrenuo program « Citroën Advanced Comfort® » u kom su jedan od stubova Hidraulični Progresivni Jastuci®. Sa oslanjanjem Active Citroën Advanced Comfort®, Citroën čini još jedan korak i nudi kupcima C5 X Plug-in Hybrid vrhunsku udobnost putovanja.