March 13, 2017

KRIS MIK (KRIS MEEKE) I POL NAGL (PAUL NAGLE) SU OSVOJILI PRVU POBEDU ZA CITROËN C3 WRC !

Tokom poslednje etape relija u Meksiku, Kris Mik i Pol Nagl nisu ni trepnuli. Iako su sleteli sa puta nekoliko krivina pre Power Stage-a, ekipa Citroën Total Abu Dhabi WRT je poklonila modelu C3 WRC prvu pobedu!

Za poslednji dan, na programu su bile samo dve specijale: la Kalera (32,96 km) i Power Stage Dermadera (21,94 km).

U trenutku kada su izašli iz pit-stopa, kiša je ponovo počela da pada. U ekipi Citroën Total Abu Dhabi WRT na različit način su se birale gume. Kris Mik je odabrao četiri Michelin LTX Force meke i dve tvrde gume, dok je Stefan Lefevr odabrao šest mekih guma.

Posle pretposlednjeg ispita, Kris Mik je imao veliku prednost.  Imao je 6’’3 prednosti nad Sebastienom Ožieom. Stefan Lefevr je osvojio treće vreme.

Za Power Stage, koji se direktno prenosio preko televizije, ekipa je zadržala dah. I nije se razočarala! U nekoliko krivina do cilja, Citroën C3 WRC Britanca je sletela sa puta tokom duge krivine u levo. Vozilo se našlo na parkingu gledalaca!

Zahvaljujući svojoj hladnokrvnosti, Kris se vratio na put za nekoliko sekundi. Prešao je cilj kao pobednik, za 13’’8 !

Nakon što su prošli kroz sve emocije, ekipa je mogla da ispolji svoju radost i da čestita svojim šampionima prilikom povratka u pit-stop u Leonu.

Ovo je četvrta pobeda Kris Mika i Pol Nagla na takmičenju WRC. Pre toga, oni su pobedili u Argentini 2015., u Portugaliji i Finskoj 2016. godine. Ovo je, takođe, 97. pobeda Citroën-a na svetskom prvenstvu proizvođača.

Kris Mik
« Mislim da treba nekoliko desetina puta da ispričam ovu priču… Žao mi je što sam napravio ovu grešku i što sam skliznuo sa puta. Tražio sam da se brzo vratimo, jer sam znao da, još uvek, možemo da pobedimo. To je najvažnije: pokazali smo potencijal Citroën-a C3 WRC, tako što smo mu poklonili prvu pobedu. Veoma sam ponosan što smo postigli ovaj rezultat za celu ekipu. »

Stefan Lefevr
« Ovog vikenda smo stekli puno iskustva. Bravo za Krisa, Pola i ceo tim. Ova pobeda je značajan trenutak za Citroën Racing. »

ZVANIČNI PLASMAN

 1. Mik / Nagl (Citroën C3 WRC) 3h22’04’’6
  2. Ožie / Ingrasia (Ford Fiesta WRC) +13’’8
  3. Nevil / Gilsul (Hyundai i20 WRC) +59’’7

GENERALNI PLASMAN VOZAČA

 1. Sebastien Ožie – 66 poena
  2. Jari-Mati Latvala – 58 poena
  3. Ot Tanak – 48 poena
  4. Dani Sordo – 30 poena
  5. Tijeri Nevil – 28 poena
  6. KRIS MIK – 27 poena

GENERALNI PLASMAN PROIZVOĐAČA

 1. M-Sport WRT – 103 poena
  2. Toyota Gazoo Racing WRT – 67 poena
  3. Hyundai Motorsport – 65 poena
  4. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 55 poena