August 9, 2016

DRUGU GODINU ZA REDOM TROCILINDRIČNI PureTech BENZINSKI MOTOR DOBIO JE NAGRADU „ENGINE OF THE YEAR 2016“ U SVOJOJ KATEGORIJI

Na 18 po redu manifestaciji dodele nagrade „Engine of the Year“ koja je održana u Štutgartu 01. juna 2016. godine, žiri specijalizovanih novinara iz celog sveta dodelio je nagradu za Motor godine 2016 trocilindričnom turbo PureTech benzinskom motoru 1.2L, u kategoriji motora od 1L do 1.4L, koji je razvijen od strane PSA grupacije. Ova prestižna nagrada je osvojena drugu godinu za redom za model motora koji je proizveden u francuskoj fabrici u gradu Douvrin.

Proširenje obima nove generacije benzinskih motora PSA grupacije

Zbog popularnosti porodice benzinskih motora sa tri cilindra PSA grupacija je odlučila da poveća svoje proizvodne kapacitete za energetski prenos. Skoro 370.000 turbo PureTech motora je je proizvedenou fabrici u Douvrinu od 2014. godine. Do 2018. godine proizvodni potencijal porašće na 670.000 motora, a dodatne količine proizvodiće se u fabrici u gradu Tremery u istočnoj Francuskoj.

Smanjenje potrošnje goriva i emisije ugljen dioksida (CO2) uz optimizaciju performansi goriva

Benzinski turbo PureTech motor sa tri cilindra garantuje smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 za celih 18% u poređenju sa benzinskim motorima sa četiri cilindra. Ovaj motor je istinski rekorder u delu ekonomičnosti. Prvi rekord je postignut u Evropi 2014. godine kada je postignuta najveća ušteda u potrošnji kod motora sa mehaničkim menjačem. Drugi rekord postignut je u Kini ove godine sa automatskim menjačem, kada je pređeno ukupno 1878 km sa jednim punjenjem rezervoara, ostvarujući rekordno nisku potrošnju od 2,9l/100km. Ovaj motor ostvaruje izvanredan komromis u odnosu obrtnog momenta pri niskom režimu/sa snagom (130KS uz obrtni momenat od 230Nm). Motori 1.2 PureTech 110KS i 1.2 PureTech 130KS su deo vozila u segmentima B i C. Prvi put ovi motori su predstavljeni marta meseca 2014. godine u modelu Citroën C4 Picasso, i od tada su ugrađeni u više od 60 modela u celom svetu.

Komentarišući nagradu Kristijan Šapel, direktor sektora za motore i šasije PSA grupacije rekao je: Dobijanje ove nagrade drugu godinu za redom je dokaz da naše tehnološke performanse omogućavaju optimiziranje motora uz smanjenje zagađenja životne sredine.