Eko-vožnja

Légende ci-dessous
Eko-vožnja

Proveravajte vašu potrošnju goriva

 

Citroën osmišljava svoja vozila baveći se najviše njihovim uticajem na našu životnu sredinu. Smanjenje potrošnje goriva je jedan od osnovnih koraka. Vozilo koje ste kupili (ili koje nameravate da kupite) raspolaže sa poslednjim ostvarenim napretkom u ovom području.

U ovoj rubrici ćete pronaći savete i pravilne navike koje treba da usvojite i koje će vam pomoći da kontrolišete vašu potrošnju goriva. Ova jednostavna uputstva se odnose na korišćenje i održavanje vašeg vozila, kao i na način vožnje, koji je najviše odgovoran za uštedu goriva : do 15%.

Pažljivo pročitajte ovih nekoliko redova kako biste manje plaćali na pumpi. Klasifikovali smo naše savete po prosečnoj uštedi koju možete da ostvarite pri dugom korišćenju.

 Uvek odaberite odgovarajući stepen brzine

02_Soyez-toujours-sur-le-bon-rapport-de-vitesse

Voziti sa menjačem na odgovarajućem stepenu prenosa je jednostavan način za smanjenje potrošnje goriva. Iako gužva u saobraćaju i bezbednost ponekad zahtevaju vožnju istom brzinom, ipak je često moguće voziti na manjem broju obrtaja motora.

Ukoliko imate ručni menjač, ne oklevajte da koristite najveći stepen prenosa. Ako je vaše vozilo opremljeno pokazivačem promene stepena, koristite što češće stepen koji vam je preporučen. Motor koji radi na nižem broju obrtaja troši manje, iako vam se ponekad čini da je potrebno više snage da se vozilo pokrene.

Mehanički pilotirani ili automatski menjač raspolaže sa automatskom funkcijom koja prilagođava promene stepena prenosa tipu vožnje. Maksimalno koristite ovaj način i vozite bezbrižno. Ako umereno koristite papučicu gasa, automatska funkcija će smanjivati potrošnju goriva birajući stepen koji najviše odgovara.

Pri 50 km/h, vožnja u 5. umesto u 3. brzini, omogućava uštedu goriva između 20 i 25%. Ovo je dobar način za uštedu goriva, a pritom se dobija i na akustičnom komforu. Prilikom zaustavljanja vašeg vozila (npr. na semaforu na raskrsnici), nemojte da držite vozilo u prvoj brzini. Stavite menjač u nulti položaj. Na taj način, nećete uzalud da trošite kvačilo.Ukoliko vaše vozilo ima funkciju « Stop & Start », motor će se automatski ugasiti, što značajno smanjuje potrošnju goriva u gradskoj vožnji.

Vozite smireno i umerenom brzinom

03_Roulez-sans-agressivité...

Neprestano ubrzavanje i kočenje, koji karakterišu nervoznu ili agresivnu vožnju, nepotrebno povećavaju vašu potrošnju goriva. Prilepljivanje za vozilo koje ide ispred vas opterećuje i vaš motor i vaše kočnice, naročito u gradskoj vožnji. Brza vožnja značajno povećava potrošnju goriva.

Što više vozite umerenom brzinom i čuvajte udaljenost od vozila koja su ispred vas. Ako vaše vozilo raspolaže regulatorom ili limitatorom brzine, koristite ga kad god možete kako biste vozili stalnom brzinom.

Nemojte da kočite u poslednjem trenutku, već koristite što češće kočenje motorom (prirodno smanjenje brzine se postiže kada potpuno podignete stopalo sa gasa – tada je potrošnja goriva jednaka nuli) i usporite ranije. Za bolje predviđanje dešavanja u saobraćaju, gledajte ispred vas. Na primer, prilagodite brzinu i ranije usporavajte tako da maksimalno izbegnete zaustavljanje na semaforu. Vozite srednjom brzinom kako biste manje trošili gorivo. Ukratko, vozite lagano i tako ćete da uštedite novac.

Ne preopterećujte vaše vozilo

04_Roulez-sans-surcharger...

Što vam je vozilo teže, motor se opterećuje, a potrošnja goriva raste.

Maksimalno izbegavajte prevoz nepotrebnih predmeta, naročito onih koji su teški. Ako je moguće, napunite što više unutrašnjost vašeg vozila. Postavljanje tereta na krovu negativno utiče na aerodinamiku vozila.

Koristite krovni prtljažnik samo kada je to neophodno. Skinite ga čim vam više nije potreban.

 

Proveravajte redovno pritisak u vašim gumama

05_Vérifiez-régulièrement...

Kada su je pritisak u gumama nedovoljan, otpor kotrljanju je veći nego obično. Motor je dodatno opterećen, što povećava potrošnju goriva. Guma sa nedovoljnim pritiskom više greje, smanjuje sposobnost držanja na putu i može tako da se ošteti da dođe do pucanja. Sistem za detekciju nedovoljnog pritiska u gumama, koji naša vozila sve više imaju, značajno pomaže, ali on ne treba da zameni redovnu kontrolu.

Promene temperature menjaju pritisak u gumama: na primer, pritisak se smanjuje kada temperatura pada (prelaz iz leta u zimu). Redovno proveravajte pritisak u vašim gumama, naročito kada dođe do značajnog pada temperature, ali i kada jako opteretite vaše vozilo. Iz bezbednosnih razloga, poštujte nivo pritiska koji preporučuje proizvođač i koji se primenjuju na hladnim gumama.

Korišćenje « zimskih » guma značajno poveća otpor kotrljanja pri vožnji po suvoj podlozi. One vam pružaju bezbednost kada su loši klimatski uslovi, ali neophodno je da se skinu čim to uslovi dozvoljavaju.

Dobro planirajte putovanja

06_Bien-préparer-ses-déplacements

Potrošnja vašeg goriva se povećava u gužvama ili u čestim kratkim putovanjima. Gužva u saobračaju utiče na nervozno ponašanje koje se ispoljava kroz ubrzavanje i kočenje koji se ponavljaju, a koji nepotrebno povećavaju vašu potrošnju goriva.

Planirajte i kombinujte vaša putovanja kako biste maksimalno uštedeli. Što više izbegavajte gužve i vreme najgušćeg saobraćaja. Izaberite najbolji put kako biste vozili smireno, smanjili ubrzavanje i kočenje, kao i broj pređenih kilometara.

Ako se zaglavite u gužvi, odmah privremeno ugasite motor. Kad stanete da nešto kupite na brzinu (hleb, novine, itd…), neka vam gašenje motora postane refleks. Ovo smanjuje potrošnju goriva, kao i izbacivanje izduvnih gasova.

 

Vožnjom zagrejte motor

07_Roulez-pour-chauffer-votre...

Što vam je vozilo hladnije, to mu je potrebno više energije da krene. Tokom kratkih zimskih putovanja, vaše vozilo može da potroši i do 50% više goriva. Kad pokrenete motor, nemojte da stojite dok se on zagreva. Što pre krenite umerenom vožnjom. Vaše vozilo će se brže zagrejati dok vozite.

Moderna vozila su osmišljena tako da mogu da krenu bez korišćenja papučice za gas, zato što ovo troši gorivo, a ništa ne pridonosi pokretanju vozila.

 

 

Vozite sa zatvorenim prozorima

08_Roulez-les-vitres-closes...

Kada vozite brže od 50 km/h sa otvorenim krovnim otvorom ili prozorom, aerodinamični otpor se značajno povećava. Isti je slučaj i sa kabrioletima sa otvorenim krovom.

Uštedećete gorivo ukoliko zatvorite prozore pri brzoj vožnji. Dajte prednost ventilacionom sistemu kako biste osvežili kabinu vašeg vozila. Klima-uređaj je efikasniji što je veća brzina.

 

Upravljajte potrošačima struje

09_Gérez-les-consommateur-de-...

Svi električni sistemi koji su dostupni u vašem vozilu se napajaju strujom iz motora. Samim tim, što više koristite električne energije, to više trošite gorivo.

Uopšteno govoreći, budite razumni: nemojte nepotrebno uključivati električne aparate. Funkcije za sedišta sa grejačima, za odleđivanje zadnjeg stakla ili za ventilaciju treba da se isključe ili da se podese na najniže vrednosti koje zadovoljavaju vaše potrebe.

Klima-uređaj crpi energiju motora. Pri velikim vrućinama, ako održavate nisku temperaturu, potrošnja goriva može da poraste za 25%. Pametno koristite klima-uređaj, a ako imate automatski model, vodite računa da ne birate prenisku temperaturu ili temperaturu koja se mnogo razlikuje od spoljašnje temperature (ne više od 4-5°C). Ne samo da ćete uštedeti gorivo, već ćete na taj način izbeći i “”toplotne udare”” pri ulasku ili izlasku iz vozila.

Redovno održavajte vaše vozilo

10_Entretenez-régulièrement-votre-véhicule

Ako su delovi (motor, menjač, klima-uređaj, gume…) u lošem stanju, vaše vozilo neće funkcionisati optimalno, a i povećava se potrošnja goriva.

Ne možete da održite najbolje performanse ukoliko vam vozilo redovno ne održava profesionalni serviser. Vodite računa da je delove i potrošne elemente (ulja, filter za vazduh, gume…) garantovao, preporučio i testirao Citroën. Svaki deo vašeg vozila odgovara čitavom nizu specifikacija.

Na primer, ulje za motor nudi podmazivanje, ali doprinosi i efikasnosti motora. Isti je slučaj i sa većinom delova u vašem vozilu. Klima-uređaj koji je u lošem stanju značajno povećava vašu potrošnju goriva. Bićete na dobitku, ako održavate vaše vozilo u savršenom stanju, jer će ono manje da troši, biće pouzdanije i više će da košta pri preprodaji.

Razradite vozilo da biste lepo vozili

11_Bien-roder-pour-bien-rouler

Vozilo koje ste kupili je novo. Potreban je kratak period razrade kako biste ostvarili maksimalnu efikasnost.

Potrošnja goriva će biti optimalna kada vaše vozilo pređe između 3000 i 5000 kilometara.

Ukratko, razumno koristite vaše vozilo, kako biste iz njega izvukli maksimum i kako biste uštedeli novac.