April 19, 2021

CITROËN Ë-BERLINGO VAN: POZNATI KAPACITET I MODULARNOST BERLINGA VAN, PLUS SIGURNOST ELEKTRIČNOG MOTORA

  • Citroën predstavlja: ë-Berlingo Van, električnu i konektovanu verziju svog lakog dostavnog vozila, koje će da bude u prodaji od u druge polovine 2021. godine.
  • ë-Berlingo Van pruža rešenje koje je prilagođeno svakodnevnim potrebama profesionalaca, nudeći veliku slobodu rada u gradskim centrima, kao i u prigradskim ili ruralnim zonama, zahvaljujući autonomiji do 275 km* (WLTP procedura). Uz prednosti električne vožnje ë-Berlingo Van je sačuvao sve kvalitete čuvenog Berlinga, nudeći i dalje četiri različite karoserije, korisnu zapreminu do 4,4 m3, kapacitet tovarnog prostora do 800 kg i svu modularnost Extenso®  kabine.
  • Konektovan je sa aplikacijom MyCitroën koja omogućava daljinsko upravljanje punjenjem baterije. ë-Berlingo Van raspolaže opciono i novim tehnologijama poput head-up displeja, prvim u njegovoj kategoriji, i HD ekranom od 10’’.

 

Citroën predstavlja ë-Berlingo Van, električnu verziju svog lakog dostavnog vozila, koje pruža veću produktivnost profesionalcima zahvaljujući neverovatnim tehnologijama, modularnosti i korisnom kapacitetu za primer, kao i prednostima električne vožnje.

01 – Ë-BERLINGO VAN: SVAKODNEVNA SIGURNOST SA ELEKTRIČNIM MOTOROM

AUTONOMIJA NEOPHODNA ZA SVAKODNEVNE ZADATKE

Zavisno od profila puta, litijum-jonska baterija od 50 kWh koju poseduje ë-Berlingo Van omogućava preduzetnicima da pređu do 275 km(1) bez potrebe da je pune.

(1): vrednosti u fazi homologacije

Da bi se povećala autonomija pogonski sklop ë-Berlinga regeneriše energiju tokom kočenja ili usporavanja vozila. Nakon uključivanja dugmeta B na centralnoj konzoli, pokreće se ubrzana proizvodnja električne energije. Baterija koja se nalazi ispod sedišta i poda u prtljažniku ne utiče na korisnu zapreminu.

SMIRENA VOŽNJA U ELEKTRIČNOM REŽIMU

Sa ë-Berlingo Vanom putnici mogu da se opuste tokom svake vožnje. Kretanje vozila je glatko zahvaljujući odmah dostupnom obrtnom momentu i linearnom ubrzanju bez menjanja brzina. Električni motor ne stvara nikakvu buku niti vibracije. Ovi kvaliteti su dopunjeni komforom u kabini, koji je rezultat visokih sedišta, oslanjanja, mekog upravljanja i prečnika radijusa okretanja od 10,8 m.

ë-Berlingo Van ima električni motor koji upravlja pogonom u skladu sa izabranim režimom i uslovima vožnje. Njegova snaga od 100 kW (136 ks) / 260 N.m mu omogućava da dostigne maksimalnu brzinu od 130 km/h koji god režim da se koristi. Ovi režimi mogu da se biraju preko posebne komande na konzoli:

  • Normal – 80 kW/180 N.m.: pruža najbolji odnos između autonomije i dinamičkih performansi,
  • Eco – 60 kW/190 N.m.: omogućava optimalnu potrošnju energije smanjenjem kapaciteta grejanja i klima uređaja, ali bez isključivanja ili ograničenja obrtnog momenta i snage motora,
  • Power – 100 kW/260 N.m.: omogućava kapacitete vozila za veće zadovoljstvo u vožnji i performanse u slučaju maksimalnog opterećenja.

VREME PUNJENJA KOJE JE PRILAGOĐENO PROFESIONALNOJ UPOTREBI           

Postoje tri rešenja za punjenje – od obične utičnice do super punjača koji omogućava da se baterija napuni do 80% za 30 minuta. Utičnica Green’up omogućava punjenje baterije tokom noći tako da je vozilo spremno za novi radni dan.

EKOSISTEM ZA LAKŠU ELEKTRIČNU VOŽNJU

ë-Berlingo Van nudi odloženo punjenje, dok je struja jeftinija, kao i programiranje temperature u kabini, koje omogućava podešavanje temperature dok se vozilo puni, tako da se baterija ne troši.

Zahvaljujući aplikaciji My Citroën moguće je da se na daljinu preko tableta ili smartphona proveri status napunjenosti i dometa vozila, da se upravlja podešavanjem temperature u kabini i odloženim punjenjem. Ovim podešavanjima može da se pristupi i sa touchscreen ekrana u vozilu, preko konektovane navigacije, u meniju „Energija“. Ovaj postupak može da se izvrši sa kućnim (režim 2) ili sa jačim utičnicama (režim 3). Odloženo punjenje može da se promeni u bilo kom trenutku.

SPECIFIČNOSTI Ë-BERLINGO VAN

Unutra je sve dizajnirano da bi se olakšalo korišćenje novog Citroën-a ë-Berlingo Van. Na centralnoj konzoli se nalazi ë-Toggle za upravljanje menjačem pomoću funkcija Park, Rear, Neutral, Drive i Break, kao i dugme za aktiviranje jednog od 3 režima vožnje: Eco, Normal i Power. Touchscreen ekran od 5’’ koji poseduje ë-Berlingo Van u svom meniju ima rubriku „Energija“ u kojoj je moguće pristupiti posebnim podešavanjima za električna vozila: protok energije, statistike potrošnje goriva, aktiviranja odloženog punjenja ili programiranja temperature u kabini.

Dostupan je i digitalni HD ekran od 10’’, kao i head-up prikaz u opciji, za informacije koje su korisne za pomoć u vožnji i za navigaciju.

02 – PORED ELEKTRIČNOG MOTORA – PREDNOSTI BERLINGO VAN

Dostupan danas i u verziji sa električnim motorom Berlingo Van je referentni igrač već tri generacije u segmentu lakih dostavnih vozila. Neprestano se osavremenjuje kako bi ispunio očekivanja tržišta, Berlingo Van je taj koji je uveo integrisanu kabinu, dizel motor, tri mesta napred, električnu parkirnu kočnicu ili, novije, pokazivač preopterećenja. Ovo su razlozi zašto je on idealni partner profesionalaca i zašto je u svetu prodato više 1,6 miliona primeraka od 1996. godine.

KARAKTERISTIKE NAJVIŠEG NIVOA U OVOM SEGMENTU

Novi Citroën ë-Berlingo Van ima sve prednosti verzije sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovo dostavno vozilo ima kompaktne dimenzije i nudi modularnost, ergonomiju, prostranost, pregrade i veći kapacitet utovara, što ga čini idealnim za posao.

ë-Berlingo Van može da primi dve ili tri osobe u kabinu i ima 2 veličine: M od 4,40 m i XL od 4,75 m. Postoji kao lako dostavno vozilo u veličini M i XL, i kao lako dostavno vozilo sa produženom kabinom u XL veličini. Sa visinom od 1,84 m, vozilo može da se parkira na svim parkinzima.

Praktičan i okretan zahvaljujući svojoj kompaktnosti nudi veliku utovarnu dužinu zahvaljujući mogućnosti preklapanja suvozačevog sedišta u Extenso® kabini, pri čemu se oslobađa do 3,09 m sa M veličinom i 3,44 m sa XL veličinom.

Sa korisnom širinom između otvora točkova od 1,23 m, ë-Berlingo Van može da preveze dve Evro palete jednu iza druge. Njegova korisna zapremina, ista kao na verziji sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, iznosi 3,3 m3 (XS bez Extenso®  kabine) i ide do 4,4 m3 (XL sa Extenso®  kabinom). Korisna nosivost do 800 kg i mogućnost vuče do 750 kg, za sve verzije, omogućava mu da zadovoljava potrebe profesionalaca u ovoj kategoriji.

MODULARNOST I PREGRADE

Električna verzija ne pravi nikakav kompromis po pitanju modularnosti i pregrada. U ponudi je i  Extenso® kabina, Citroënova inovacija koja nudi tri prava mesta napred, sa širim centralnim mestom, i velikom modularnošću koja se ogleda, zavisno od potreba, u različitim konfiguracijama. Pregrada za tovar ima otvor za prevoz dugih predmeta, koji je olakšan preklapajućim suvozačevim sedištem. Suvozačevo sedište može i da se skine za dodatni prostor, a naslon centralnog sedišta može da se spusti u okretni stočić na kom može da se piše. I na kraju, kabina ë-Berlingo Vana nudi 113 litara parktičnih i ergonomskih pregrada raspoređenih po kabini.