November 8, 2021

CITROËN C5 X: NAJBOLJE OD CITROËNA ZA KOMPLETNO UŽIVANJE

  • C5 X predstavlja najbolje od Citroënovog umeća po pitanju zadovoljstva, u službi velikog putničkog vozila koje poziva na bezbrižno putovanje.
  • Od svetla u kabini, preko sedišta Citroën Advanced Comfort® koja nude udobno, meko i dinamičko sedenje, pa do prostranosti za putnike – sve je osmišljeno kako bi putovanje postalo jedno opušteno iskustvo.
  • Zapremina, boje i materijali, pažnja koja je posvećena detaljima, sve to učestvuje u stvaranju tople i prijatne unutrašnjosti.
  • Već od prvih metara, C5 X uranja svoje putnike u neku drugu dimenziju. C5 X Hybrid ima, u seriji, aktivno oslanjanje Citroën Advanced Comfort® koje nudi «ultra-komfornu » vožnju zahvaljujući aktivnom i neprekidnom oslanjanju koje filtrira nepravilnosti sa puta. Zvučna izolovanost je postignuta višeslojnim staklima i stvara utisak da se nalazite u pravoj čauri.
  • C5 X Hybrid se ne zaustavlja tu, već putnicima nudi tihu i fluidnu vožnju u potpuno električnom modu.

Dostojni naslednik velikih Citroënovih vozila, C5 X predstavlja koncentrat celokupnog umeća brenda Citroën kako bi se, vozaču i ostalim putnicima, pružila sigurna vožnja. Veoma udobno oslanjanje i komforna sedišta pružaju zadovoljstvo meke i lagane vožnje, tako drage Citroënu. U kabini se širi topla, elegantna, rašćišćena i udobna atmosfera koja odmah stvara osećaj zadovoljstva i koja vas poziva na putovanje.

«Zadovoljstvo kod Citroëna se oseća, prvenstveno, kroz potpuno meku i fluidnu vožnju. Zatim se izražava kroz oblike, zapremine, boje i materijale koji su korišćeni u kabini i koji stvaraju utisak da putujete u čauri koja vas štiti. » Žan-Artur Madelen, šef sektora za unutrašnji stil u Citroënu.

PRAVI LOUNGE

Kabina je bila u središtu Citroënovog zanimanja pri osmišljavanju C5 X-a. Napred, horizontalna i prečišćena instrument tabla oslobađa veliki prazni prostor. Veliki prostor pozadi poziva na odmor i opuštenost. Sa XXL prostorom za kolena dovoljno je širine i prostora putnicima pozadi, pa je veoma udobno dok uživaju u vožnji. Posebna pažnja je posvećena udobnosti putnika, koji sedi pozadi desno, zahvaljujući komandama za uzdužno podešavanje i lakom preklapanju suvozačevog sedišta.

C5 X, u potpunosti, predstavlja program Citroën Advanced Comfort® nudeći sedišta Advanced Comfort i napred i pozadi. Ova inovativna sedišta se sastoje od gustog tkanja navlake i debele pene od 15mm. Sedišta Citroën Advanced Comfort® pružaju vizuelni komfor svojim posebnim podlogama, zatim komfor pri sedenju zahvaljujući gustoj peni, dinamički komfor zahvaljujući peni na površini i na kraju, komfor za celo telo zahvaljujući mnogobrojnim električnim podešavanjima i za vozača i za suvozača (uzdužno podešavanje, podešavanje naslona, visine, nagiba i lumbalno podešavanje). Vozačevo sedište ima i funkciju dobrodošlice – pri ulasku u vozilo, sedište se automatski povlači pozadi kako bi olakšalo ulazak, a zatim se vraća u memorisani položaj za vožnju. Za još više udobnosti, sedišta imaju naslone za glavu koji mogu da se podese po visini i dubini. Ona, takođe, mogu da budu ventilirajuća i sa funkcijom masiranja i grejanja. Na ovaj način, sedišta Advanced Comfort pružaju osećaj zadovoljstva putnicima i napred i pozadi.

U kabini se nalaze i mnogobrojne pregrade, veoma pažljivo dizajnirane, gde možete da stavite ili razvrstate razne male predmete koje svakodnevno koristite: široka i duboka pregrada za rukavice ispred suvozača, pregrada ispod centralnog naslona za ruke, pregrada na prednjem delu centralne konzole u kojoj se nalazi i bežično punjenje za pametni telefon, otvorena pregrada ispod centralne pregrade, nosači za limenke na centralnoj konzoli i na naslonu za ruke zadnje klupe, velike pregrade u vratima i džepovi na naslonima prednjih sedišta. To je ukupno 13 praktičnih prostora za odlaganje predmeta, sa ukupnom zapreminom od 29 litara, što značajno olakšava boravak u kabini.

PAŽNJA PREMA DETALJIMA KOJA NAGLAŠAVA UŽIVANJE U KABINI

« Moj zadatak je da, svim putnicima, pružim jedinstveno iskustvo u Citroënu.  Zbog toga, svi detalji u kabini C5 X imaju svoj značaj.» Žan-Artur Madelen

Kada putnici, po prvi put, uđu u kabinu C5 X-a, odmah osećaju udobnost i sigurnost. a zatim postepeno, otkrivaju nove detalje koji ih oduševljavaju pri svakoj vožnji. Tako ševroni, koji snažno predstavljaju identitet brenda od njegovog nastanka 1919. godine, prisutni su u mnogobrojnim jedinstvenim i prefinjenim detaljima: 3D na traci instrument table, stilizovani na vrhu naslona za sedište i na panelima vrata, u sito štampi na poprečnim trakama na sedištima, kao ornamenti na glavnim komandama (ručice za klima uređaj, ručica automatskog menjača, komanda za radio), i kao makro ševroni na dnu pregrada ili kao perforacije na kožnim sedištima.

Pored ovoga, crni sjajni i hromirani detalji ukrašavaju kabinu i pojačavaju prefinjenost korišćenih boja i materijala. Sve zone kontakta su meke i plišane – instrument tabla, unutrašnjost vrata, deo centralne konzole i medaljoni i nasloni za ruke za nežan dodir sa kolenima i laktovima.

Copyright William CROZES @ Continental Productions

VEĆ TOKOM PRVIH METARA, UTISAK JE DA SMO U ČAURI

«Bilo da se radi o poslu ili o privatnoj upotrebi, sve u  C5 X-u je dizajnirano tako da se olakša boravak u kabini i da se smanji napetost vozača i ostalih putnika.»  Žan-Artur Madelen

OSLANJANJE (AKTIVNO) CITROËN ADVANCED COMFORT: NEISPRAVNOSTI SA PUTA SU FILTRIRANE

C5 X je serijski opremljen oslanjanjem Citroën Advanced Comfort, Citroënovom inovacijom koja, filtrirajući prepreke, rupe, jaruge i neravnine, omogućava glatko putovanje, stvarajući utisak da ste na letećem ćilimu. Ova jednostavna i efikasna tehnologija dvostrukih graničnika je tako draga Citroënu.

Hibridna dopunjujuća verzija C5 X-a pomera još dalje komfor uz aktivno oslanjanje Citroën Advanced Comfort® nudeći aktivnu i neprestanu kontrolu oslanjanja. Zahvaljujući senzorima koji dešifruju put i kompjuteru koji podešava parametre amortizacije svakog točka, C5 X nudi maksimalnu udobnost svojim putnicima.

SVETLA KABINA KOJA JE IZOLOVANA OD SPOLJAŠNJIH SMETNJI

«Bogato osvetljenje u kabini C5 X-a, povećava utisak prostranosti i čini atmosferu još prijatnijom. Zastakljeni pojas oko vozila predstavlja poziv da uživate u spoljašnjem svetu, a da vam ne smeta buka.» Žan-Artur Madelen

U kabini C5 X-a, osvetljenost je velika zahvaljujući zastakljenoj površini od 360° oko vozila, računajući i prozore na C stubu, kao i veliki stakleni krov koji može da se otvori. Belo ambijentalno osvetljenje, sa jačinom koja može da se podešava, naglašava unutrašnjost i pojačava utisak da lebdite, kao i prostranost kabine. Pregrade su takođe osvetljene : pregrada za rukvice, prtljažnik, deo ispod poklopca centralne konzole, kao i prostor oko otvaranja vrata ili za stopala.

Kako bi se dodatno povećala udobnost u kabini i kako bi vožnja C5 X-om predstavljala prave trenutke odmora posebna pažnja je posvećena zvučnoj izolaciji, sa višeslojnim prozorima koji nude izuzetnu izolovanost od spoljašnje buke. Na ovaj način, C5 X pruža akustični komfor koji je najbolji u njegovoj kategoriji.

Sa hibridnom verzijom, koja može da se dopunjava, C5 X ide dalje i omogućava putnicima da se voze u tišini u 100% električnom modu. C5 X hibrid nudi mogućnost da većina vaših svakodnevnih vožnji (do 55km) bude u električnom modu i da se iskoristi prednost ë-comforta, odnosno uživanje u tihoj i fluidnoj vožnji.

INTUITIVNO I ERGONOMSKO VOZAČEVO MESTO

Kako bi se vozač mentalno rasteretio i kako bi sigurno vozio interfejsi vozačkog mesta C5 X-a su jednostavni, intuitivni i ergonomski. Na središnjem delu instrument table široki ekran na dodir od 12 inča nudi pre svega korisničko iskustvo : laku čitljivost HD ekrana, ergonomiju i lakoću upotrebe. Ispred vozača pored digitalne instrument table od 7 inča nalazi se podižući Head Up displej koji vozaču projektuje važne informacije na vetrobranu. Zahvaljujući ovome on ne mora da skreće pogled sa puta. Osećaj bezbednosti je pojačan infotainment sistemom sa prirodnim glasovnim prepoznavanjem koji omogućava vozaču da jednostavno i potpuno sigurno komunicira sa svojim vozilom.