January 30, 2018

BITNI POENI

Nakon teškog starta, ekipa Citroën Total Abu Dhabi World Rally je pokazala kako se napreduje u hijerarhiji i kako se beleže značajni poeni.

Priča o trci

Snaga kvalitetnih ekipa se ogleda u tome što svi ostaju jedinstveni, čak i u poteškoćama. Sa 17 poena koja je osvojio Kris Mik na reli šampionatu vozača, 18 poena ostvarenih na šampionatu proizvođača, i sa scratch-om ostvarenim u Power Stage-u, Citroën Total Abu Dhabi WRT je, ovog vikenda, nakon osujećenog početka, dokazao svoju snagu karaktera. Od početka u četvrtak uveče, pri svetlosti reflektora, Kris Mik i Pol Nagl su, nažalost, upali u zamku na teškoj specijali Thoard-Sisteron (36,69 km), gde je sneg, koji se prostire na tri kilometra vrha Col de Fontbelle, napravio dosta štete. Sa manje od 2’ na ovom početku, njihova trka je doživela preokret. Nažalost, Kreg Brin i Skot Martin su videli kako se pobeda udaljava, od petka ujutro: kamen je ušao u jednu felnu njihovog C3 WRC i oštetio kočiona klješta. Uprkos njihovim naporima, a i, zbog tri izgubljena minuta, pali su sa sedmog na deseto mesto.

1908578-90f7l495mn-1025x650

Udarac sudbine je bio još teži, zato što su oni bili ti koji su otvarali po subotnjem snegu, i oni su, bukvalno, iscrtavali put za ostale. Teško je ostati jedinstven u takvim situacijama. Pogotovo što se, poslednjih godina, ovo izdanje Monte Karla pokazalo kao jedno od najopasnijih, sa različitim uslovima prianjanja na putu koji je iznajmljen na četiri dana. Ali Citroën Total Abu Dhabi WRT je ostao fokusiran i koncentrisan na svoje ciljeve. Nijednom Crveni nisu pogrešili po pitanju guma. Podešavanja izvršena na C3 WRC Kris Mika, koji se popeo na peto mesto, su fino izvršena, dok se Kreg Brin prisećao boljih vremena. Sa trećim vremenom i samo na 2’’2 od scratch-a u završnoj ES u subotu, i još jednim na drugom prelasku legendarnog vrha Col de Turini. Tim je video kako je njegovo samopouzdanje nagrađeno kada je Kris Mik osvojio poslednji scratch i kada se popeo na četvrto mesto, nakon što se odupreo napadima konkurencije.

1909559-4awsxi1mlk-1025x650

Sa 26 najboljih vremena ostvarenih tokom 2017. godine, na devet od trinaest terena, Citroën C3 WRC je već nekoliko puta pokazao svoju snagu. Ali, nije se nijednom pokazao najbrži na Power Stage-u, poslednjoj specijali koja dovodi do dodele bonus poena (5 prvom, 4 drugom, i sve tako do petog). Sada je i to urađeno! Ovo je rezultat zimskog napretka. Jer se, u Power Stage, mnogi zaleću u izgubljene bitke, a, naročito, oni koji se ne nadaju generalnom plasmanu. Između Cabanette i Col de Braus, na oko četrnaest kilometara, koji su istovremeno, puni džombi i uski, na njima su se Kris Mik i Pol Nagl pokazali najbrži. Sa četvrtim mesto osvojenim ovom prilikom, i sa novim poenima, ova dva čoveka su doneli pravičnu nagradu timu koji nije oklevao da udvostruči napore između sezona.