May 20, 2014

80 godina od nastanka modela CITROËN Traction Avant

CITROËN je 18. aprila 1934. godine predstavio model 7A, automobil koji je ušao u istoriju automobilizma zbog obilja inovacija. Njegova najizražajnija odlika koja je obeležila revolucionarni razvoj jeste pogon na prednje točkove, ili na francuskom traction avant. Pod tim imenom je automobil postao poznat širom sveta.

Za legendarni automobil koji je predstavljen 1934. godine zaslužna su trojica talentovanih ljudi: Andre Sitroen (André Citroën), inženjer Andre Lefevr (André Lefèvre) i dizajner Flaminio Bertoni. Zadatak je bio ambiciozan: napraviti automobil koji je ekonomičan, komforan i inovativan.

Traction Avant je dizajniran, testiran, usavršen i predstavljen za samo 18 meseci i predstavlja izvanredan primer genijalnosti trojice ljudi.

Osam decenija kasnije, ljudi i dalje pričaju o modelu Traction Avant. CITROËN nizom manifestacija obeležava 80 godina od nastanka ovog revolucionarnog modela.

Od marta do kraja juna jedinstveni Traction Avant model će biti izložen u zgradi C_42 na Jelisejskim poljima u Parizu u okviru izložbe „My Citroën Aventure“ : radi se o TRACTION AVANT Sans Frontières 11BL modelu iz 1955. godine.